دیدگاه ها و نظرات
| ارسال به دوستان 0

شخصی زمین وقف کرده و مردم در آن مسجد ساخته اند. اکنون فرزندان وی، ادعای تولیت مسجد را دارند؛ به نظر امام خمینی ره آیا مسجد تولیت بردار است؟ اگر برای آن متولی تعیین شده باشد چه حکمی دارد؟

توضیحات کارشناس:

ساختن مسجد از مستحبات مؤکد است‌ و اجر زیاد و ثواب عظیمى دارد و در حدیث آمده که پیغمبر (صلّى اللّه علیه و آله) فرمود: «هر کس که در دنیا مسجدى بسازد، خداوند متعال در برابر هر وجب آن - یا فرمود: در برابر هر ذراع آن- به اندازه‌ای که چهل هزار سال پیموده مى‌شود، شهر از طلا و نقره و درّ و یاقوت و زمرّد و زبرجد و لؤلؤ به او عطا مى‌فرماید. (رجوع شود به تحریر الوسیلة؛ ج‌1، ص:138؛ کتاب الصلاة، المقدمة الرابعة فی المکان، مسأله 18).

از آن‌جا که تحقق وقف برای جهات عمومی، موجب زوال و از بین رفتن مالکیت واقف می‌گردد؛ لذا مسجد به محض مسجد شدن از ملک شخص و اشخاص حقیقی و حقوقی خارج گشته و دیگر ملک احدی نیست. (رجوع شود به تحریر الوسیلة؛ ج‌2، ص:68؛ کتاب الوقف، مسأله 67).

در احکام وقف آمده است، واقف به هنگام وقف و در ضمن عقد آن، حق تعیین متولی برای موقوفه را دارد، اما بعد از تمام شدن وقف و تحقق آن، واقف نیز همانند بقیه، نسبت به موقوفه بیگانه بوده و حق تعیین متولی بر آن را ندارد. (تحریر الوسیلة؛ ج‌2، 73؛ کتاب الوقف، مسأله 78 و 79).

باید توجه داشت که حق واقف در تعیین متولی شامل موقوفات و متعلقات مسجد می‌شود، نه خود مسجد. به عبارت دیگر مطابق استفتائاتی که در ذیل می‌آید، فتوای امام خمینی (س) این است که مسجد تولیت‌بردار نیست؛ و واقف مسجد نمی تواند برای آن متولی تعیین کند حتی به هنگام وقف و در ضمن انشاء عقد آن.

و بر فرض این‌که واقف مسجدی برای آن متولی قرار داده باشد، عمل او صحیح نبوده و شخص منصوب نیز حق اعمال تولیت ندارد. پس مومنین باید نسبت به حفظ حرمت و قداست خانه خدا احساس مسؤولیت نموده و اجر خویش ضایع ننمایند.

«س 146‌- واقف مسجد خود را متولّى، و عزل و نصب امام مسجد را در حیطۀ تولیت خود قرار داده است، آیا صحیح است یا خیر؟

ج‌- جعل تولیت براى مسجد صحیح نیست و عزل و نصب او اثر ندارد.

س 147‌- شخصى مقدارى زمین را براى مسجد وقف کرده ولى متولّى معین نکرده؛ اهالى، امام جماعتى را دعوت مى‌کنند و به سعى ایشان مسجد آباد و تکمیل‌ مى‌گردد. آیا رضایت صاحب زمین در صحّت نماز امام و اهالى شرط است یا نه؟

 ج‌- مسجد متولّى ندارد و رضایت کسى در عبادت در آن معتبر نیست ولى تصرّفاتى که منافى با احترام مسجد یا مزاحم نمازگزاران باشد جایز نیست.»

(کتاب استفتاءات امام خمینى؛ ج‌2، ص: 396).

1392/9/27

 

 

 

 

دیدگاه ها و نظرات

برای ارسال نظرات از فرم پایین صفحه استفاده کنید.
مسئولیت نوشته‌ها بر عهده نویسندگان آنهاست و گذاشتن آنها به معنی تائید نظرات آنها نیست.
*
*
دیدگاه شما با موفقیت ارسال شد.
دیدگاه شما پس از تایید توسط مدیریت، نمایش داده خواهد شد.